Babaúszás

Babaúszásról általában:

A csecsemők természetes közege a víz, mert emlékezteti őket az anyaméhben eltöltött időre. A megfelelő minőségű és hőfokú vízben megnyugszanak, könnyedén lebegnek. Ráadásul még birtokukban van az úgynevezett búvárreflex is, ami azt jelenti, hogy víz alá kerülve az orrukból kifújják a levegőt, és zárják a garatot. Persze ez csak pillanatnyi és rövid ideig tart, de gyakorlással fejleszthető. Igaz, hogy a babák nem tanulnak meg úszni hiszen nem is ez a cél mert az ideg-izom koordináció fejletlensége ezt még nem teszi lehetővé. A babaúszás célja, elsősorban a mozgás fejlesztése és az egészség megőrzése. Anyuka vagy az apa segítségével intenzíven mozognak a vízben és az oktató irányításával és élvezik a víz alá merülést is.

Miért jó ez?

Mert már három hónapos kortól a vízben sokkal intenzívebben mozognak, mint a szárazföldön, és nemcsak a tüdejük, légző izmaik fejlődnek, ezek a babák kiegyensúlyozottabbak, edzettségi szintjük nő, ellenálló képességük fokozódik a fertőzésekkel szemben. Könnyebben tanulnak meg egy éb mozgásformákat is.

Milyen idős kortól van értelme a babaúszásnak?

Három hónapos kortól lehet az uszodába látogatni, ekkora erősödik meg a baba immunrendszere annyira, hogy nyílt fürdőbe is bevihetjük. Az uszodai látogatásra már az otthoni fürdetésnél is fel tudják készíteni a szülők a babákat.

(A videó kattintásra indul)

Órák elött a következő szülői nyalatkozat aláírása szükséges:

 

SZÜLŐI NYILATKOZAT

  •  Kijelentem, hogy gyermekem úsztatását saját akaratomból, felelősségem teljes tudatában magam végzem, ezért nem állok sem alkohol, sem kábítószer vagy egyéb bódító hatású gyógyszer hatása alatt.
  •    Kijelentem, hogy gyermekem nem lázas, nem szenved semmilyen fertőző gyomor- vagy bélrendszeri betegségben, semmilyen fertőző bőrbetegségben, továbbá más fertőző betegségekben.
  •   Kijelentem, hogy nincs tudomásom gyermekem olyan betegségéről, amely miatt azonnali orvosi segítségre lenne szüksége. Ellenkező esetben köteles vagyok orvosi véleménnyel igazolni részvételének kockázatát, jogosultságát.
  • Gyermekemnek nincs görcsös állapottal, eszméletvesztéssel, illetve nagy kiterjedésű kóros elváltozással járó betegsége sem. Ellenkező esetben köteles vagyok orvosi véleménnyel igazolni részvételének kockázatát, jogosultságát.
  • Tudomásul veszem, hogy ha a fent említettek közül bármelyik probléma fent áll gyermekemmel nem vehetek részt uszodai foglalkozáson.

                                                                                                                                                                                                         Szülő

Az oktatás felépítése:

A babákat fejletségi szintjüknek megfelelően csoportokba osztanak az oktatók. 4 csoport van, mely egészen a kezdőtől az úszás felkészítőig tart. A tanfolyam mindegyik alkalmán tanulnak valami újat a babák. A következő alkalommal ismétlik az előző órán megtanultakat, és hozzá veszik az új feladatokat, így megy ez addig, amíg el nem sajátítják az egyes szintek tudás anyagát. Az adott szint befejeztével, feljebb lévő csoportba juthatnak. Az alábbi program tájékoztatóból megtudhatjuk, hogy az egyes csoportokban lévő babáknak milyen tudást kell elsajátítaniuk.

I-es csoport

Kezdők 3 hónapos kortól. Az I.-es csoport alapja, hogy a szülők és a babák megismerjék a vizet, egymást és kialakuljon a magabiztosságuk, vízbiztonságuk.

Ezen a szinten a szülők elsajátítják a fontosabb alapfogásokat (mely a hason és háton úszás alapjai). Információt kapnak a babaúszásról és instrukciókat az otthoni teendőkkel kapcsolatban.

Az I.-es tanfolyam végeztével a baba megtanul a víz alá menni (merülni) szemből, oldalról illetve elengedve. Elkezdi elsajátítani a háton és hason lebegést szülői segítséggel, magabiztosságot kap a vízben. E tanfolyam után léphet tovább a II. csoportba, ahol az alapokra építve már bonyolultabb feladatok elsajátítására is képes.

II-es csoport

 Az I.-es csoport alapjaira építve lépünk tovább újabb feladatok megtanulásával. Ebben a csoportban a cél az eddzetségi szint javítása, víz alatti gyakorlatok, speciális merülések elsajátítása, valamint a merülő távok növelése. Az órákon már megjelennek az új eszközök, ezekkel ismerkedünk, játékos feladatokba építve használjuk őket.

A gyors és a hátúszást előkészitő gyakorlatok tanulása valamint a családi játékok kerülnek előtérbe. Eszközként megjelenhet a karúszó is.

III-as csoport

 A III. tanfolyam célja az önmentő képesség kialakítása a babában, ilyenkor már lassan elválasszuk őket a szülőktől, gyakorlatokat végzünk a szülő felügyelete mellett, önállóan. A deszka és a nudli mellett akár más segédeszközök használata (úszószemüveg) is előtérbe kerülhet. Az önálló beugrások elsajátítása a cél.

IV-es csoport

A foglalkozás célja a gyorsúszás és hátúszás alaptechnikájának megtanulása. Önmentő képesség készséggé fejlesztése a cél. Felkészítjük a gyermekeket a csoport munkára, illetve a szülői segítség nélküli munkára.